Voeding en Overgang

Voeding heeft bepaalde effecten op de gezondheid.

Voeding is een manier waarmee je klachten van de overgang soms iets dragelijker kunt maken en een enkele keer zelfs kunt laten verdwijnen. Voedingsmiddelen hebben waardevolle eigenschappen. Deze lijsten hieronder betreffen beknopte informatie of weergaven. Voor meer informatie raadpleeg boeken of een deskundige die je meer informatie kan geven.

Voedingsmiddelen die klachten zouden bevorderen:

voeding en overgang
  • koffie / thee
  • pittige gerechten
  • suiker
  • zuivelproducten (oa.)
  • witte meelproducten
  • frisdranken en alcoholische dranken
  • hoge eiwitinname
  • beperkt rood vlees
  • beperk gevogelte
  • beperk varkensvlees
  • conserveringsmiddelen
  • chemicalien

Voedingsmiddelen die klachten zouden beperken:

Brood 5
  • notenbrood
  • 6 granenbrood
  • sesambrood
  • maisbrood
  • ciabattabrood
Vis 5
  • makreel
  • haring
  • paling
  • sprot
  • bokking
Zoetstoffen 5
  • honing
  • ahornsiroop
  • kandij
  • dadelsiroop
  • rijstsiroop
Peulvruchten 6
  • sojabonen
  • linzen
  • erwten
  • kikkererwten
  • tofu
  • cannellinibonen
Granen 6
  • haver
  • tarwe
  • gerst
  • rogge
  • sojameel
  • volkorenmeel
Zaden 6
  • lijnzaad
  • sesamzaad
  • pompoenzaad
  • maanzaad
  • zonnebloempitten
  • pijnboompitten
Noten 7
  • hazelnoot
  • amandel
  • walnoot
  • cashewnoot
  • paranoot
  • pistachenoot
  • pelpinda
Zuivel 7
  • eieren
  • bio yoghurt
  • roomboter
  • soja melk
  • soja yoghurt
  • karnemelk
  • kwark
Fruit 7
  • appel/peren
  • pruimen
  • kersen
  • banaan
  • sinaasappel
  • perzik
  • mango
Kruiden/Spec 7
  • knoflook
  • kaneel
  • salie
  • selderij
  • peterselie
  • zeezout
  • gember
Groenten 8
  • koolsoorten
  • broccoli
  • wortelen
  • aardappels
  • paprika
  • groene groenten
  • rabarber
  • tauge
Vetten/Oliën 8
  • roomboter
  • olijfolie
  • lijnolie
  • sesamolie
  • zonnebloemolie
  • sojaolie
  • walnootolie
  • maisolie

Informatie